divendres, 14 de setembre del 2012

Deconstruint estructures d’estat



El Molt Honorable President de la Generalitat està monopolitzant l’atenció dels mitjans de comunicació. Com no podia ser d’una altra, aquest bloc també està participant d’aquest circ convergent.

I és que el Molt Honorable President està jugant a fer de Ferran Adrià; creu que Catalunya és un negoci com el Bulli i que la idea d’estat propi és com un plat que es pot deconstruir mantenint l’aparença de cara al públic.

L’Artur Mas es creu que pot aïllar elements propis d’un estat, reordenar-los, redecorar-los, redefinir-los i que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya pensin que el President parla de la independència o, si més no, d’un estat independent de caire modern.

L’Artur Mas parla d’anar construint elements d’estat, com la hisenda pròpia (n’ha parlat de cap més?). Ara bé, no parla d’altres elements imprescindibles d’un estat que ha de ser també social: educació pública, sanitat pública, serveis socials... Els diferents elements que constitueixen l’estat del benestar i que el Molt Honorable President oblida en les seves intervencions.

Per què no en fa menció de tot plegat? Per una senzilla raó, no és la seva prioritat ni tan sols a nivell retòric. Està retallant i continuarà retallant amb una mà mentre amb l’altra intenta aprofitar-se d’una legítima demanda nacional (tot aixecant els quatre ditets com si de Guifré el Pilós es tractés).

És molt curiós el fet de marejar la perdiu amb la hisenda pròpia quan s’estan deixant escapar milions i milions d’euros rebaixant impostos. Una primera dada curiosa: les retallades en universitats s’haurien pogut evitar sense eliminar l’Impost de Successions. Una segona dada curiosa: amb un ínfim increment de la persecució del frau fiscal a Espanya s’han recaptat gairebé 6’5 milions d’euros en només sis mesos.

El Molt Honorable President vol jugar a mantenir l’essència retòrica de l’estat propi tot capgirant els seus elements. Com ja avisava a l’article del dimecres, l’Artur Mas té por a agafar les regnes i, a més, no té cap mena de projecte de país ni per avui ni per una eventual escissió.

A tall d’anècdota, i ja per anar acabant, cal ressaltar les declaracions de l’Artur Mas a ABC Punto Ràdio sobre el model d’estat d’una Catalunya independent. Davant la pregunta de Luís del Olmo sobre una possible república, la resposta ha estat no descartar una monarquia per Catalunya. Entenc que es refereix a mantenir als Borbons a una corona compartida amb Espanya.

Molt Honorable President, un dels elements que construeix estructures d’estat propi no és pas la figura del Cap d’Estat? Com pot ser compatible un estat propi amb un Cap d’Estat aliè? Aquesta és una prova més de la manca de projecte del Molt Honorable President. De ben segur que els seus assessors s’afanyaran a recomanar-li que a partir d’ara vagi introduint la idea que el nostre model d’independència és el de Canadà. Anem canviant d’arguments segon cagui el senyor Mas.

Manel Clavijo Losada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada