dijous, 4 de març del 2010

Consultes populars


Després del trasbals que suposa deixar-se la ràdio encesa a la nit i despertar-se incrèdul davant la mesura anticrisis i esclavista de la patronal; les típiques matisacions en declaracions posteriors i, com no podia ser altra manera, les repicades de cul dels joves sindicalistes (que expressen simbòlicament molt millor del que jo podria amb paraules); he decidit dedicar aquesta entrada a un altre tema d’actualitat.

Des del setembre hi han hagut tres onades de consultes populars arreu de Catalunya. Primer a Arenys de Munt, després una tongada de ciutats de caire nacionalista i, diumenge passat, va arribar el torn d’un seguit de ciutats més heterogenies.

La participació ha baixat del 27% a la primera ronda fins al 21% de l’altre dia. Tot i així s’esperen pel 25 d’abril i pel 20 de juny noves consultes sobiranistes arreu de Catalunya. La del juny inclourà, si tot surt com volen els organitzadors, a Cornellà en el seu catàleg de ciutats.

S’ha creat per aquest motiu l’entitat “Cornellà Decideix”, malauradament en la mateixa linia que a la resta de municipis. L’adverbi “malauradament” no és un terme afegit gratuitament, ni molt menys, és fruit de la composició i finalitat de l’esmentada entitat.

En primer lloc, aquest grup es composa d’elements sobiranistes d’ERC i CiU que canalitzen electoralment el moviment independentista amb una plataforma fora d’aquests partits però amb cares prou familiars com per relacionar-los indirectament amb aquests.

En segon lloc, la finalitat oficial d’aquests ciutadans sembla ser “fomentar la participació ciutadana” i la “democratització del sistema”. No entraré en l’eterna discussió entre la legitimitat dels representants del poble i la legitimitat de l’expressió directa d’aquest. Tampoc no utilitzaré el recurs fàcil de relacionar els referèndums amb les dictadures. Només voldria esmentar tres idees que em venen al cap:

1. Resulta curiós el fet de que, en un procés tan formalment democràtic i obert, l’entitat “Cornellà Decideix” no discuteixi en el seu sí la pregunta a formular a la consulta del 20 de juny. Fins i tot abans de presentar-se oficialment ja tenien el material informatiu editat amb la pregunta impresa!!! No volien que fos participatiu? Qui ha pogut escollir l’objecte i la pregunta de la consulta? La resposta és clara: els elements sobiranistes d’ERC i CiU.

2. És significatiu, també, que, havent-hi en tràmit parlamentari una Llei de Consultes Populars, no s’hagi fet mai cap esment a aquesta. Si tanta participació volen, per què no aprofiten la mediatització d’aquestes consultes per dir la seva al respecte? La resposta és clara: no creuen en la Llei de Consultes populars, creuen en LA SEVA CONSULTA.

3. És molt trist que aquestes entitats locals es desinflin i desapareguin una vegada efectuada la primera (i última) consulta municipal organitzada per ells. És una llàstima ja que podrien aprofitar l’entrada en vigor de l’esmentada llei per fomentar consultes d’INTERÈS MUNICIPAL ara que tenen muntada l’estructura. Quelcom semblant vaig suggerir al Tresorer de “Cornellà Decideix” a Ràdio Cornellà i vaig ser contestat amb una rialla.

Per tot plegat crec, i espero equivocar-me, que aquestes entitats tenen la única i exclusiva finalitat de realitzar les consultes sobiranistes i, després, desaparéixer. Tenen el dret a fer les coses així però estàn enganyant a la gent amb arguments de “lego”. Dibuixen els seus objectius de tal manera que pot semblar que volen fomentar la participació de les persones en política quan, en realitat, el que volen és assolir el seu objectiu abstracte: la independència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada