dilluns, 30 de setembre del 2013

Abans que comencin amb la cantarella…

És la primera imatge que surt si busques "Cornellà" al Google
Com cada any al arribar la tardor, torna la nova temporada al Corte Inglés i els debats públics sobre el pressupost municipal i les ordenances fiscals. Pels amics convergents de la Generalitat, és més important la nova temporada de moda que no pas debatre sobre la gestió dels recursos públics al Parlament. Ara bé, a nivell municipal ni ERC pot salvar a un govern d’haver d’exposar i sotmetre a votació una cosa tant important com el pressupost anual.

Com cada any, els diferents grups municipals s’aniran posicionant públicament sobre tot plegat. Això és important en tant que els pressupostos municipals (i també els de qualsevol altre nivell de l’Administració) estableixen les veritables intencions de qualsevol govern. Ja es pot dir i prometre, parlar sobre Itaca o sobre la “niña de Rajoy”, demanar un “relaxing cup of café con leche” o el que es vulgui...Allò que defineix si un govern és d’esquerres o de dretes, si és preocupa dels més desafavorits o té interessos més obscurs, és allà on destina els diners públics.

En menor mesura també defineixen als grups de la oposició, en tant que deixen entreveure quines serien les seves prioritats si governessin. I dic “en menor mesura” ja que a la oposició municipal tot és molt més simple. I és precisament d’això del que vull escriure avui.

Aviat començarà la tradicional cantarella dels grups municipals de la dreta (CiU i PP) respecte els tributs municipals. El seu posicionament al respecte és com una nadala: repetitiva, antiga i sovint sense cap mena de sentit. El problema és que, com tota nadala, s'acaba enganxant i n'hi ha qui l'acaba repetint sense adonar-se'n. Que si els tributs són massa alts, que si s’haurien de congelar, que si s’haurien de baixar... Reclamen per Cornellà allò que no fan els seus companys a la Generalitat i al Govern Central, malgrat tenir aquests més marge de maniobra que un ajuntament (corregir el 20% de l’economia submergida, aplicar uns trams més progressius en els tributs, establir-ne de nous, gravar més les rendes del capital, apostar per l’empresa pública...).

Per tant, abans de començar amb la demagògia de cada any, caldria fer uns aclariments preliminars per tal d’humanitzar una mica el debat al respecte.

L’Ajuntament de Cornellà recapta prop de 42 milions d’euros gràcies als tributs municipals: IBI, IAE, IVTM, IIVTN, ICIO, taxes vàries (recollida d’escombraries, etc) i els preus públics (ús d’equipaments municipals).  És ben segur que m’he deixat algun però amb els més importants en tenim prou per fer-nos una idea del que vull explicar. De la majoria dels tributs esmentats abans, l'Ajuntament té més aviat poc marge a la innovació. Però igualment posem per exemple que fem cas a CiU i a PP i es baixen els impostos o es congelen durant dos anys o, per donar un context més creïble, hi ha una baixada de la recaptació per diferents motius. Imaginem que, independentment de la voluntarietat o involuntarietat de la baixada en la recaptació, hi ha una davallada d’un 5% respecte els 42 milions. Això representaria prop de 2’1 milions d’euros. 

Per tal de mantenir un pressupost equilibrat i degut al poc marge de maniobra que tenen els ens locals, l’Ajuntament de Cornellà hauria de retallar o retallar. L’únic que podria escollir són les partides que aprimarien o suprimirien. I no, que ningú tracti de fer-me pensar que l’Ajuntament si té marge de maniobra. No mentre l’Estat condemni als municipis al subfinançament més absolut i la Generalitat mantingui el seu deute amb els Ajuntaments (només a Cornellà deuen més de 9 milions d’euros).

I és aquí on entra el joc d’opcions que tenim per davant. A continuació n’enumero 10 per a que CiU i PP escullin quin d’aquests paquets de retallades vol adquirir.

Opció 1. Suprimir les polítiques d’ocupació de duu a terme l’Ajuntament de Cornellà i que donen feina a 300 treballadors del col·lectiu més afectat per la crisi. A més, caldria eliminar la partida destinada a polítiques de salut per assolir el 100% del forat.

Opció 2. Retallar un 83% de la partida destinada a seguretat ciutadana.

Opció 3. Eliminar les partides de seguretat viària, prevenció i convivència.

Resultaria curiós que aquells grups municipals que sempre reclamen més policia (com si fos sinònim de més seguretat) escollissin qualsevol d’aquestes dues opcions. La primera implica suprimir la Guàrdia Urbana o reduir-la al mínim, la segona implica buidar-la de funcions.

Opció 4. Retallar un 81% la partida de polítiques destinades a la gent gran.

En un context on la Generalitat i el Govern d’Espanya han abandonat literalment al col·lectiu, seria molt cruel que els municipis fessin el mateix. Implicaria assegurar la misèria d’aquella generació que va aixecar el país i va impedir que nosaltres visquéssim en un país subdesenvolupat. 

Opció 5. Suprimir les partides d’infància, joventut, adults i d’igualtat de gènere dins el Departament de Serveis Socials.

Com tenim una dreta molt moderna, els hi recomano fer un mix de la opció 4 i 5 i retallar una mica de cada. Total, sou especialistes en retallar als col·lectius més desafavorits de cada franja d’edat perquè sabeu que no tenen prou pes demogràfic com per fer perillar la vostra cadira.

Opció 6. Acomiadar als conserges de les escoles i, de passada, deixar de netejar-les. El problema no serà d’higiene ni de desordre, serà que encara caldrà suprimir les partides que van a l’Escola Municipal de Música i a l’Escola d’Educació Especial “El Virolai”.

A banda de ser il·legal i absurd (cosa que mai ha aturat a la dreta per fer el que fa) implicaria el tancament dels dos darrers centres esmentats. Per què? Perquè la Generalitat ja fa temps que es va desentendre d’aquests (parlem dels 100.000 € que deuen al Virolai des del 2011?).

Opció 7. Retallar un 55% la partida per a les escoles bressol municipals.

Si, si, encara existeixen. No heu aconseguit carregar-vos-les malgrat la Generalitat s’hagi ocupat de retallar 1000€ per infant. No deixa de ser curiós que la dreta, que sempre té a la família en els seus discursos, sigui la que practiqui una política més antifamiliar.

Aconsello als amics de CiU i PP que intentin ser imaginatius amb aquesta opció i no només pensin en la possibilitat de tancar la meitat de les escoles bressol: també es pot acomiadar a la meitat dels treballadors i deixar d’oferir plaça a la meitat de les famílies o bé podem passar directament a tapiar el 55% de cada centre.

Opció 8. Aquesta és la preferida del Grup Municipal de CiU si jutgem les diverses queixes que fan respecte dels nous equipaments de la ciutat. Tancar el Parc Esportiu i el nou complex aquàtic de Can Mercader. Serà interessant veure la cara que els hi queda al comprovar que encara no s’arriba a compensar la baixada del 5% i han de continuar mutilant la ciutat: la resta de piscines municipals, la Fira, l’Auditori, el Centre d’Empreses... I no, amb tot plegat s’assoleix el 93% de la baixada de recaptació. Podem afegir una ludoteca, suprimir el Pla Ciutat de la Lectura, el Punt de Voluntariat i, ja posats i veient que ni tenim Fira ni voluntaris, també la tradicional Fira de Nadal.

I bé, després de carregar-nos mitja Cornellà què ens queda? Doncs continuar retallant perquè la major part dels ingressos recaptats a partir dels preus públics (2’5 milions d’€ en total) venen directament del rendiment que es treu d’aquests equipaments que s'acaben de tancar. Per tant, la opció 8 és de les pitjors, en tant que cal complementar-la amb altres retallades.

Opció 9. Aquesta és la preferida del PP si jutgem el que ha fet a Castella-La Manxa o el que vol fer amb la reforma dels ens locals. Eliminar qualsevol tipus de retribució dels càrrecs electes. Amb aquesta mesura innovadora i gens classista aconseguim assolir el 42% de la rebaixa en la recaptació. Ja que aquesta és una opció populista podem complementar-la amb l’eliminació de les festes populars, els projectes de cooperació i solidaritat, els jocs escolars, els horts urbans i abandonar el Castell del Borni. L’antipolítica té aquestes coses...

Opció 10. Si no és la opció preferida de CiU i PP al menys és la que més utilitzen: deixar a deure tot el que no poden pagar i ja veurem demà...

Penseu en tot això quan el populisme dretà comenci amb la nadala de cada any.


Manel Clavijo Losada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada