divendres, 7 de juny del 2013

Normalitzar el feixisme




Avui no pensava escriure al blog, volia esperar a dilluns per publicar algun dels articles que tinc a mig escriure o a mig pensar. Normalment no publico en divendres ja que tinc demostrat que és un dia complicat per llegir blogs o dedicar temps a quelcom que no sigui gaudir de cert esbarjo personal. Finalment, però, m’he decidit a escriure impulsat per la indignació i la impotència. Sincerament, m’importa ben poc si avui em llegeix molta o poca gent. 

Aquesta setmana han mort dos joves militants de les esquerres dels seus respectius països. El primer va morir a Turquia a mans de les forces repressores de l’Estat Turc mentre defensava una obertura democràtica del règim i un ús menys absolutista de la majoria del Govern d’Erdogan. No és pas el mateix que demanem a Espanya? El segon ha mort a mans del terrorisme feixista present als carrers de totes les capitals europees. Cada vegada semblen més atrevits, més perillosos i més impunes... El jove antifeixista va morir per enfrontar-se a peu de carrer contra el feixisme, tot compensant la nul·la lluita antifeixista a les institucions per part dels governants francesos. El no combatre el Front Nacional allà on toca ha provocat la mort d’un noi que no arribava als vint anys. 

França no és l’únic país europeu amb aquests problemes: Àustria, Hongria, Holanda, Itàlia, Grècia... tots són bons exemples del que passa quan deixes entrar el feixisme del segle XXI a les institucions. I és que la democràcia serà militant tot il·legalitzant i perseguint aquests partits o no serà. 

A Espanya encara no tenim un partit feixista de caire estatal amb prou força com per representar una amenaça però això no durarà gaire. La caiguda del bipartidisme pot provocar una divisió de les forces polítiques que obligui o bé a un gran govern de coalició que abandoni els principis i es situï en la centralitat (tot creant el context ideal pels extremistes) o bé la ingovernabilitat més absoluta (terreny ideal pels extremistes). 

Per què sóc pessimista? És ben senzill. La ineptitud de tot el conjunt de partits actuals sumat al procés de normalització del feixisme a la vida mediàtica i a la retòrica populista ha de donar per força aquest resultat.
La ineptitud no cal explicar-la però si cal que ens detinguem en l’altre component d’aquest cocktail explosiu. Amb la normalització del feixisme em vull referir a que, en el moment que el terme “nazi” o “feixista” pot servir per qualificar a un oponent qualsevol en comptes de definir una ideologia concreta, és que hem perdut el nord.

Un govern no pot titllar de “nazi” als qui lluiten contra els desnonaments i també als qui lluiten pel dret a decidir per la senzilla raó que objectivament no tenen aquesta ideologia. Erdogan, arrel de la repressió de les manifestacions al seu país, ha demostrat estar molt més a prop  del terme “nazi” que els membres de la PAH o de l’ANC. Tot i així mai veurem a cap membre del PP titllant de “feixista” al Govern Turc. Els que si podem afirmar sense embuts que són “filo-nazis” són els integrants del club de fans de la “División Azul” a la que es va entregar un diploma a Sant Andreu de la Barca el mes passat. 

El problema d’anomenar a tot “nazi” o “feixista” és que s’acaba buidant de contingut aquest terme i s’acaba per trivialitzar el seu ús. Dit d’una altra manera: allò que fa tan perillós  titllar de “nazi” a tot aquell que no pensa com tu és que a la llarga et fa incapaç d’identificar al veritable “nazi” quan el tens al davant. És llavors quan poden tornar a guanyar. 

Menys frivolitat i més memòria. 


Manel Clavijo Losada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada