dilluns, 14 de gener del 2013

El meu no a la independència



A l’últim article feia referència a la manca d’arguments que patiríem a l’hora de prendre una decisió en la nostra orientació del vot en el procés d’autodeterminació.

La decisió final, en el cas de poder-la emetre, serà fruit de sentiments, pors, dubtes, prejudicis i càlculs protoracionals. Votarem amb el cervell reptilià i molt probablement ens equivocarem (sigui quin sigui el resultat).

Ara bé, hem d’exercir el nostre dret a equivocar-nos, l’error ha de ser nostre, ha de ser del poble. Ens mancarà informació i ens sobrarà manipulació però espero que s’estableixi cert equilibri mediàtic que deixi espai per una escletxa dedicada a la reflexió.

Aquest article tracta sobre la meva opció a l’hora d’equivocar-me. Jo, en el cas de poder votar, escolliré el “no” a la independència. La base del meu raonament no és nacionalista, és de classe.

Segons el meu parer el més important en tot aquest debat hauria de ser l’estat com a instrument, no com a finalitat en si mateix. L’estat és un instrument en mans d’una classe amb l’objectiu de dominar. Depenent de la classe que controla aquest instrument, es domina a la majoria o a la minoria. Amb altres paraules: si els treballadors controlen l’estat, aquest pot ser un contrapès als mercats i, en certa mesura, dominar-los. Si qui controla l’estat són les classes benestants, aquest esdevé un instrument garantista del poder dels mercats i domina a la classe treballadora mitjançant la transformació dels drets en negoci i de les necessitats en luxes.  
El meu “no” parteix d’aquest raonament teòric i es reforça amb l’anàlisi de la realitat més pràctica: la tendència i la correlació de forces.

La tendència actual en quant a l’evolució i la creació dels estats es fonamenta en la desintervenció d’aquests i la privatització dels seus mitjans. Les diferents tongades de nous estats han estat, de manera gradual, caminant en la direcció que marcava el neoliberalisme. Portugal, Grècia i Espanya van esdevenir nous estats democràtics en un moment d’inflexió on l’estat com a instrument deixava de tenir el prestigi i el recolzament popular necessari i en només 10 anys, els nous estats sorgits de la desintegració de la URSS, van esdevenir totalment mínims.

Qualsevol nou estat (i Catalunya no seria una excepció) esdevindrà un estat mínim i això implicarà la dominació de la classe treballadora per part dels mercats.

Algú em podrà acusar d’exagerat i de fer servir l’estratègia de la por però només cal analitzar l’actual correlació de forces per adonar-se que aquest perill és ben present. Qui tracta de monopolitzar el procés és, d’una banda, un partit deliberadament partidari dels mercats com CiU i, de l’altre, un partit desclassat com ERC. A Europa la situació no és gaire millor ja que les institucions de la UE es troben dominades (o segrestades) pels mercats, com el BCE. A canvi d’avalar la independència pressionaran per assegurar que la tendència minimitzadora de l’estat continuï.

L’Estat Espanyol es troba també en una situació de dominació i maltractament a la classe majoritària però no podem sortir del foc per caure a les brases. A Espanya la lliga un text constitucional molt arcaic però que, malgrat tot, evita una major dominació. Si la Constitució s’hagués de fer de nou la cosa canviaria i molt probablement a pitjor, la prova rau en la última reforma de la Constitució.

Per tot plegat no vull la independència de Catalunya. Ara bé, si la tendència general s’aconseguís revertir i es caminés cap a la intervenció dels mercats per part de les classes populars a partir de l’estat i la correlació de forces fos favorable... Potser si seria la millor opció sempre i quan l’Estat Espanyol fos un llast per aquests objectius.

Manel Clavijo Losada

2 comentaris:

  1. La teva decisió és 100% nacionalista! De totes maneres la "classe" d'algú del PSOE tampoc es garantia de res... PP=PSOE

    L'Espanya del PP i del PSOE monàrquica, de dretes (no recordeu quan PP i PSOE van vendre l'Estat a Brusel·les amb la reforma de la constitució) i anticatalana (el PSOE també va votar en contra el català a Europa i no va denunciar les paraules del Vidal-Quadras).

    Acusar des del PSOE a ERC de desclassada és genial (recordes quan l'esquerra del Congrés, ERC,BNG,Abertzales i ICV presentaven dació en pagament i PSOE votava en contra?). Aquests arguments en boca d'algú del PSOE són demàgògics!

    Visca els Països Catalans! Independència i Socialisme! Visca la terra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat que el PSOE ha tingut molts errors al govern però ha sigut dels governs més progressistes que hi han hagut en aquest país. A nivell econòmic ha fallat en alguns aspectes clau i li ha mancat projecte en un context de canvi de paradigma econòmic. Entenc que estiguis cabrejat amb el PSOE, amb el PSC i amb qualsevol que hagi governat.

      Ara bé, acusar de nacionalista a algú que fa una argumentació de classe és de ser ultranacionalista. No sóc pas espanyolista, si llegeixes l'últim paràgraf entendràs que seria partidari de la independència si fos per construir un estat socialista. Et puc garantir que si som independents això no serà.

      Independència amb Socialisme!

      Elimina