dimarts, 20 d’agost del 2013

Resposta a Vincent Partal



Benvolgut Vicent Partal,
he llegit la primera part del seu editorial al Vilaweb i m'he vist impulsat a escriure aquest e-mail obert. Desconec si li arribarà, si el llegirà, si em contestarà i si rectificarà després de la meva argumentació. En qualsevol cas entenc que, entre demòcrates, ens podrem entendre.
El seu escrit m'ha indignat des de tres vessants diferents: com a politòleg de formació, com a antifeixista declarat i com a socialista convençut i militant del PSC.
Anem a pas a pas.
Com a politòleg de formació, m'ha semblat un insult a la intel·ligència catalogar de "feixista" la deriva actual del PSC. En primer lloc, el PSC si ha derivat cap algun lloc és cap el liberalisme tant econòmic com social. El fet d'acceptar el rol del mercat en certes funcions públiques, el fet de profunditzar en drets civils i el fet d'apostar cada cop més per sumar als drets social un component de llibertat individual van just en contra de la idea de "comunitat" que volia impulsar el feixisme. La idea de "comunitat" del feixisme partia d'un estat fort i repressiu, un corporativisme que eliminés la lluita de classes mitjançant institucions que apleguessin la patronal, els sindicats i el Govern (o el Partit), el racisme com a principi cabdal en la relació entre essers humans i l'elitisme com a manera d'entendre les desigualtats socials. Els feixistes són antiliberals, antisocialistes, anticonservadors i antiparlamentaris ja que tots aquests van en contra dels seus principis: jerarquia, elit, cabdillatge, disciplina acrítica, unitarisme, contrarevolució... L'objectiu del feixisme és acabar amb les fractures socials tot eliminant físicament els elements que la provoquen.
El feixisme creu que té la funció social de regenerar la societat, de crear un nou tipus ideal d'home-soldat (no ciutadà) i de generar un nou tipus d'estat totalitari que intervingui absolutament en la vida de tots els habitants de l'estat. Pels feixistes la vida privada no existeix, tot és públic, tot es polític, tot és susceptible de ser “gestionat”. Per aconseguir-ho fusiona les estructures del partit i la milícia privada amb les estructures de l'estat que controla. És per això que necessita un lideratge ferm i indiscutible que acabi essent un mite, un déu, un esser extraordinari que mai no es pot criticar. Aquest líder encarna la sobirania nacional, encarna la voluntat de la societat, de la nació... és per això que és infal·lible. A més de fer tot això s'inventa un nou relat del passat, el present i el futur de l'estat, la societat, l’esser humà, etc. per adaptar-ho a les seves intencions. Els nazis alemanys al·ludien als mites pagans germànics i els feixistes a l'Imperi Romà.
Cap de les característiques anteriors li sembla remotament semblant a l'estratègia o principis del PSC?
Com a antifeixista declarat m'ha semblat senzillament una falta de respecte a totes les víctimes del feixisme real. El fet de tractar de simplificar el mot "feixista" i utilitzar-lo per categoritzar a tots aquells que no pensen com un mateix demostra una manca de maduresa que no sembla pròpia del director d'un diari que vol ser seriós. Però el problema no és la seva manca de maduresa, el problema és que vostè, de manera involuntària, col·labora colze a colze amb tots aquells als qui ja els interessa que això passi: els feixistes de veritat. Aquests ja volen que el terme es normalitzi, d'aquesta manera quan ells tornin a aparèixer i se'ls titlli de "nazis" o "feixistes" el terme estarà tan normalitzat que semblarà el més natural del món. Llavors ells podran tornar a prendre el poder.
Per últim, com a socialista i militant del PSC ja es pot haver imaginat com m'ha semblat el seu article. El meu partit pot tenir molts defectes i, de fet, comparteixo alguna de les idees de l'article. Pot tenir un lideratge poc adequat, pot haver-se vist superat per les circumstàncies, pot estar a la deriva, pot mancar-li un objectiu final, un model de sortida de la crisi, un relat que encoratgi a la gent, un model de país... Però el meu partit no és feixista ni ho serà mai. No és feixista perquè és socialista i demòcrata però sobretot perquè es composa de milers de militants i simpatitzants que són antifeixistes.
No tot s'hi val per aconseguir els seus objectius. Agraeixo que dediqui temps a analitzar la realitat del meu partit en tant que ho trobo de rellevància però li demano que retiri les consideracions relatives a la presumpta "deriva feixista" de la formació política on jo milito. Li demano, no només per la ofensa que això suposa, sinó pel bé del periodisme i pel manteniment del rigor de diaris independents i en català com el seu (que falta ens fa que existeixin).
Gràcies pel seu temps. Resto a la seva disposició i espero rectificació.
Manel Clavijo Losada

31 comentaris:

  1. Manel, et felicito per l'article. Espero que arribi al seu destinatri (i que accepti el debat). Però al marge d'això és molt positiu i molt important que en aquests moments hi hagi perones que, com tu, no se sotmetin a aquesta nova hegemonia que se'ns vol imposar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc que li arribarà en tant que li he fet arribar al seu correu electrònic. Una altra cosa serà si rectificarà o no o si acceptarà la discrepància... Ves a saber, en qualsevol cas hem de ser inconformistes!

      Elimina
  2. El PSC, de fet la cúpula, és responsable del desastre econòmic i social de Caixa Catalunya: la més gran fallida mai produïda a Catalunya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Considero que la fallida de Caixa Catalunya és fruit de la manca d'acció a l'hora de controlar les operacions que allà es feien. L'error va ser per omissió més que no pas per comissió. En qualsevol cas va ser un error lamentable que caldrà depurar judicialment.

      Elimina
  3. No et vaig veure protestar amb la mateixa diligència quan el teu company de partit Gabriel Colomé va titllar de nacionalsocialistes (perquè Hitler va guanyar unes eleccions) els que proposen eleccions plebiscitàries. Una associació d'idees malèvola i demagoga.

    Tampoc us he vist criticar els diputats Sabaté o Capdevila, com tampoc els comentaris de la diputada Chacón titllant els independentistes de persones que no formem part de la Catalunya real.

    Que som llavors, alienígenes? Qui és la diputada Chacón per repartir carnets de catalanitat "real"?

    És per aquest motiu que com a organització política no teniu cap credibilitat per criticar comportaments que han estat pràctica habitual al si del vostre partit.

    Una salutació ben cordial.

    Jaume.

    ResponElimina
    Respostes
    1. http://jsc-cornella.blogspot.com.es/2013/06/normalitzar-el-feixisme.html

      En aquest article vaig criticar l'ús generalitzat d'aquest mot fos de qui fos. Tant Gabriel Colomé com tots aquells que l'utilitzin de manera lleugera tenen la meva condemna per igual.

      Gràcies per la teva opinió, Jaume.

      Elimina
    2. Gràcies a tu per la teva resposta.

      Celebro que el teu criteri sigui uniforme i equilibrat en tots els casos.

      Esperem que les teves qualitats i bon criteri es traslladin a alguns membres més visibles del teu partit ;-)

      Una salutació.

      Jaume.

      Elimina
  4. Una descripció acurada del PSOE, si senyor!"

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé ben bé si es refereix a la meva descripció del PSC o a titllar-los de feixistes.

      En qualsevol cas li agraeixo el seu temps i la seva opinió.

      Elimina

  5. Benvolgut Manuel Clavijo,

    comparteixo totes les idees expressades en el seu post, que és impecable com a politòleg i com a demòcrata. Espero que Vicent Partal respongui i es disculpi públicament per una comparació intolerable.

    Ara bé, deixi'm dir que també es va trobar a faltar una reacció desde la militància socialista a es paraules de Gabriel Colomé, o als tuits surrealistes dels diputats Sabaté o Capdevila.

    Un cop més, lamento alguns independentistes hagin atacat al PSC de forma tant barroera. Espero mantinguem debats respectuosos.

    Cordialment,

    Joan Monje Cano

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Joan Monje,

      si, en Vicent Partal m'ha contestat molt cordialment a l'e-mail que li he fet arribar. Ara bé, crec que no es disculparà.

      I si, també condemno les declaracions del Gabriel Colomé i comparteixo la catalogació de "surrealista" el tuit de l'altra dia del Sabaté.

      Elimina
  6. Jose Montilla va dir que "Franco també feia referendums"

    ResponElimina
    Respostes
    1. I va ser una declaració sense cap mena de sentit ni sensibilitat.

      Elimina
  7. El què diuen per aquí... Em porta a dir... Ets bona gent, segur que al Psc també n'hi ha. Però parlar només quan us ataquen i no quan ataqueu, que darrerament és massa sovint, demostra que actualment el Psc no sap on dar-la. Sense idees reals, sense lideratge, sense rumb, sense futur proper.... I sincerament em sap molt de greu, he estat regidor pel PSC, l'he votat moltes vegades, m'hi vaig emocionar quan vam accedir a la Generalitat després de tants anys de pujolisme, però ara ja no m'emociona ni em representa. I no sóc jo qui ha canviat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Normalment les persones som reactives quan ens ataquen. En el meu cas també he criticat el meu partit quan he considerat ofensiu quelcom que hagin fet o dit.

      I si, comparteixo la teva manca d'emoció respecte la classe política en general. Malauradament és un problema que afecta a totes les formacions polítiques, si el problema fos només del PSC la solució seria ben senzilla.

      Gràcies pel teu temps i la teva opinió.

      Elimina
  8. El meu tweet de diumenge pot semblar surrealista però no insultava niungú. Dir que portem molts morts a les platges aquest estiu i acusar el govern de desídia perquè està ocupat en altres coses és surrealista perquè que aquestes altres coses siguin la cadena ? O no es pot disentir en aquest país ?. Xavier Sabaté

    ResponElimina
    Respostes
    1. El teu tuit em va semblar surrealista malgrat entendre el significat. Vas voler fer referència a la passivitat del govern en els problemes socials que es pateixen a Catalunya i contraposar-ho amb tot l'esforç que es fa des del Govern cap a manifestacions i esdeveniments independentistes. Has de saber, però, que és complex fer referència a esdeveniments que mouen tantes il·lusions i a tantes persones i entitats. És molt fàcil cabrejar al personal amb aquestes coses i hem de tenir molta cura en tant que hi ha molta gent amb bona fe participant-hi.

      Elimina
  9. És possible publicar la resposta de Vicent Partal? Sembla que demà publicarà la segona part del seu desafortunat editorial, i tinc previst escriure-li al correu un cop ho hagi fet.
    En tot cas, no és tolerable que el director d'un medi subvencionat amb els impostos de TOTHOM acusi de feixista un partit de tradició democràtica. Una tradició que alguns independentistes no podrien acreditar, per cert.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si considera intolerable l'editorial de V.Partal, imagino que deu estar absolutament indignat amb l'actitud de tots els mitjans de comunicació espanyols (tota amb poquíssimes excepcions minoritàries) que porten anys dient el mateix sobre l'independentisme, el catalanisme i la societat catalana en general. És, sens dubte, un motiu poderosíssim per ser independentista.

      Elimina
    2. Lluís, no publicaré pas la resposta del Vicent Partal. Només puc dir que ha estat molt correcte i educat. M'ha adjuntat la segona part del seu article i ja et puc avançar que és encara més heavy que la primera. També et puc dir que m'ha demanat si podia publicar la meva resposta al seu diari i li he dit que no hi ha cap problema.

      Anònim, considero intolerable qualsevol mena de trivialització del feixisme sigui de qui sigui i vingui de qui vingui. De fet, podrà veure que no és el primer article que escric al respecte.

      Elimina
  10. Doncs miri, ara ja sap vostè com se senten tots els independentistes quan dirigents i militants del PSC -i no en son pocs!-, que en els últims mesos han titllat l'independentisme de promoure el pensament únic, d'anestesiar la societat, d'assetjar els unionistes, etc...

    Són més subtils que els seus aliats contra la llibertat dels catalans -PP, C's i UPyD-, que utilitzen sistemàticament, i des de fa anys, el terme "nazionalista" o "nacionalsocialismo catalán"; però el missatge es mou en els mateixos paràmetres. I això, l'únic que demostra, és que el PSC ha perdut el nord completament. No crec que basculi cap al feixisme; però si que està derivant (si no hi és ja) en posicions clarament reaccionàries.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entre els partidaris i no partidaris de la independència hi ha de tot i, malauradament, hi ha qui promou el pensament únic (en una o altra direcció), hi ha qui assatja al qui no pensa com un vol etc. A mi em trobaràs sempre en contra de qui pensi i actuï d'aquesta manera.

      El PSC no bascula cap el feixisme i tampoc no crec que estigui en posicions clarament reaccionàries. L'únic que passa és que la societat està canviant a més velocitat del que està canviant el PSC.

      Elimina
    2. No sé què vol dir "promoure el pensament únic". Jo entenc que tots els moviments polítics i ideològics volen ser hegemònics per a dur a termes els seus objectius. Això no és "promoure el pensament únic", sinó mirar de convèncer tanta gent com sigui possible.

      En tot cas, Manel, jo no estic d'acord amb el títol d'en Partal. El PSC no està basculant cap al feixisme. Però la decisió erràtica del títol no hauria d'impugnar l'analisi que fa sobre la deriva del PSC. I com que Vostè és militant del PSC, segur que és perfectament conscient de l'enormitat i profunditat del problema.

      Elimina
    3. El problema de l'article és que fa un anàlisi més o menys raonable que no té res a veure ni amb el títol ni amb les conclusions que n'extreu.

      Elimina
  11. Com a independentista no comparteixo l'article d'en Partal d'avui. Ara bé: suposo que ara podeu començar a posar-vos en la pell dels independentistes quan dia sí dia també des de les files socialistes se'ns titlla de "nazis" o com quan va fer abans d'ahir Xavier Sabaté se'ns culpabilitza de les morts a la platja... La demagògia, amics del PSC, té aquestes coses. I en Partal la utilitza de la mateixa manera, exactament, com feu vosaltres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Malauradament aquestes actituds demagògiques les patim tots d'aquells adversaris polítics que no respecten la pluralitat d'opinions. Independentment de qui utilitzi trivialment la paraula "feixista" o "nazi" cal denunciar-ho i ho he fet en diverses ocasions a les xarxes socials i amb algun article.

      Respecte al tuit del Xavier Sabaté, ell mateix ha comentat aquest article una mica més amunt i pots llegir el que li he contestat. Malgrat discrepar en el tuit de l'altre dia en Xavier és una persona a la que admiro molt, un error el té qualsevol.

      Elimina
  12. El nacionalisme català està perdent l'oremus.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El nacionalisme català mai hi ha tocat tant com ara.

      Elimina
    2. No crec que s'hagin de fer generalitzacions. Hi ha gent extremista a tot arreu que fa acusacions sense fonaments.

      Elimina
  13. Si del que es tracta -segons massa comentarios, per al meu gust- és comparar el fet de dir que un partit camina cap al feixisme amb comentaris com el de Chacón o Sabaté, llavors és que ens hem begut l'enteniment o tenim un greu problema de mesurar les coses. Com ningú pensar que una persona normal, demòcrata, no trobarà reprobable de la mateixa manera les paraules de Partal cap al PSC com les de la dreta extrema mediàtica madrilenya quan titlla de nszionalistes a CIU ?. Per altra part, que a hores d'ara, posar-se amb el PSC -damb paraules gruxudes o no tant- és gratis i fins i tot està ben vist, està fora de dubte, i que alguns vinguin amb el "i tu més" ho trobo ridicul. Finalment, algú del PSC ha dit mai quelcom semblant de CIU o RRC, per exemple ? Estem parlant de coses serioses, no de polèmiques polítiques de frases més o menys desafortunades. Ximo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi estic d'acord! El que passa és que quan hi han dos grans blocs nacionalistes enfrontats és pràcticament impossible fer-se un lloc al debat polític si no hi participes amb uns o altres. Nosaltres, amb la tercera via federalista, molestem a tothom però no aconseguim la majoria social que necessitem. És per això que uns i altres van contra nosaltres.

      Elimina