dilluns, 19 d’agost del 2013

I si només em sento català però no vull la independència?



Sovint, uns i altres apel·len als sentiments i a casos personals molt concrets per justificar les seves posicions. Això, a nivell propagandístic i per animar manifestacions i arrencar algun aplaudiment està bé, però a l’hora prendre decisions és totalment insuficient. 

Des del punt de vista del nacionalisme mal anomenat espanyol (en realitat es castellà), s’argumenta la seva oposició a la independència fent referència a la separació física de famílies que viuen dins i fora de Catalunya i que deixaran de conviure en el mateix país. També afegeixen que molts patiran un greu trasbals al sentir-se espanyols però no poder viure a Espanya. 

A l’altre bàndol trobem al nacionalisme català, aquest calca pràcticament els mateixos arguments en quant als sentiments. Raonen que existeix un trasbals entre aquells que no es senten espanyols però es veuen obligats a viure a Espanya. 

Malgrat tot, uns i altres s’equivoquen al intentar reduir-ho tot als sentiments. La gent no pot esser classificada de manera absoluta i perfecte. No existeixen els sentiments purs en el món real. 

I just aquí és on rau el sentit del títol d’aquest article. Què hem de fer aquells que només ens sentim catalans però no som independentistes? Desconec si som molts, pocs o és una categoria on només m’hi trobo jo. En qualsevol cas, sent majoria, minoria o només un individu, som (o sóc) també Catalunya. I no ens (o no em) valen els arguments sentimentals en tant que no ens han (o no m’han) fet el pes fins ara. 

Val a dir que els independentistes si estan fent un esforç notable (però insuficient) a l’hora d’intentar raonar les seves posicions favorables a la creació d’un nou estat. És el que té contraposar un canvi als qui només volen mantenir una situació de facto i de iure, els primers s’esforcen més que els segons en tant que aquests darrers només han d’intentar torpedinar el procés per imposar les seves tesis. 

Sigui com sigui, a més, acabem (o acabo) perdent. Si seguim a Espanya, tal com estem ara, ens toca patir el mal finançament, el maltractament a la nostra llengua i els prejudicis dels intolerants. Si marxem haurem de patir els defectes i afectacions derivats de la creació d’un nou estat en un món en crisi i globalitzat i amb una societat polaritzada i gens acostumada a gestionar bé la discrepància. 

És per això que demano, en nom d’aquest col·lectiu del que desconec, no només la seva magnitud sinó també la seva existència, que el debat respecte la independència deixi de banda els sentiments. Passem d’una vegada als raonaments, a les dades empíriques, als projectes i models de país i als arguments tangibles. Només així podrem (o podré) prendre una decisió coherent a l’hora de votar a la consulta. 

Manel Clavijo

17 comentaris:

  1. No estàs sol en aquesta categoria, no. Jo mateix m'hi compto.

    ResponElimina
  2. Em sento molt proper a la teva posició, i segur que en som uns quants.
    En tot cas, jo em sento perplexe davant la deriva del debat, cada cop més pobre i més reduït a expressions identitàries i puerils que eliminen un diàleg racional. Se suposa que la Catalunya independent serà millor que l'actual senzillamnt perquè els catalans som collonuts i tot ho fem bé, i aquesta mena de pensament acrític es va imposant.
    No seria més senzill i més democràtic fer una proposta de constitució que puguem debatre? I que puguem consensuar amb la resta de pobles espanyols?

    ResponElimina
  3. Gràcies als que em demostren que no estic sol en aquesta categoria. I també gràcies al que la cataloga de "patraña", sempre va bé sentir opinions de tothom per mantenir-se centrat.

    I si, Lluís, cal reformar la Constitució o fer una de nova o, com a mínim, votar-la de nou per veure quina acceptació té actualment.

    ResponElimina
  4. Ho tens fotut, la veritat. Pq la gent que nomes se sent catalana a Espanya, no es benvinguda, com a minim des dels poders factics. Tinc la lleugera impressio que la diferencia no agrada, i nomes es acceptada a nivell folcloric. Et diria que com a persona que se sent nomes catalana a dins Espanya, estas condemnat a l'arraconament i l'anorreament cultural fins a nivells minims (veure el que passa a les Illes Balears o al Pais Valencia). Em sap greu, pero encara que a Catalunya tothom escoltes aquesta proposta, ha quedat clar que 35 anys de "transicio" nomes han servit per tornar al punt de partida. O potser molt pitjor, pq a Suresnes, el PSOE acceptava el dret d'autodeterminacio, i a Granada demostra entrar en competicio amb el PP per veure qui es mes Jacobi... Bona sort amb intentar parlar amb qui no et vol acostar, d'altres, agafem el cami de l'emancipacio sense cap mena de rencor, nomes cercant una oportunitat de continuar exisistint com a poble.
    PS: I estaria be saber que vol el poble (catala) i per tant suposo que deus estar a favor d'una consulta... Em sembla que un cop mes, a Espanya, no estan per les interpretacions flexibles de la Constitucio, tot i que tranquilament es podria realitzar de manera legal. No siguem naifs pensant que els nostres oponents son gent generosa i oberta. Tenen un curriculum que mes aviat ens porta a pensar el contrari.

    PS2: Disculpa la mancança d'accents, es el que te ser un expatriat, que no disposes d'un teclat a on escriure correctament.

    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic a favor del dret a l'autodeterminació, per tant, estic a favor de la consulta. Ara bé, vull que sigui vinculant en tant que la decisió que prenguem els catalans vagi a missa. En cas contrari seria només una enquesta cara que per portar a l'Artur Mas de gira per Europa i Amèrica ensenyant els resultats.

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Em sembla perfecte que estiguis a favor de l'autodeterminacio pero tinc una pregunta al respecte de com exercir-la. Si es considera il-legal convocar un referendum de manera unilateral, i l'estat "mare" no ho permet, com ens ho fem pq sigui vinculant?
      L'altre dia parlava amb un company holandes sobre el metode classic per canviar les fronteres dels estats, una guerra, i ell em deia que es normal, que per vies democratiques no s'aconseguira quasi mai... Potser no es el mes metode totalment cenyit a la llei, pero com a minim es pacific. Sino, quina sortida tenim? Demanar-lo, com ja s'ha fet, pq se'n riguin al Congres dels Diputats (com ja va passar amb Ibarretxe)?

      Salutacions.

      PS: No soc votant de Convergencia, ni Mas es un sant de la meva devocio, pero trobo que el PSC (com a organitzacio, no parlo de manera concreta d'un militant) te una certa obsessio malaltissa amb la relacio Mas/proces sobiranista, i s'obliden de la societat civil que es la que esta empenyent el proces de veritat. Mas, mes aaviat posa un punt de seny en tot plegat (de vegades potser massa). Per tant, res d'enquesta cara, sino expressio democratica del poble catala. Entenc que per al PSC, el poble catala no te sobirania suficient per a decidir certes coses... En fi, son diferents optiques.
      El que em sap greu es que despres de milers d'anys d'evolucio humana, l'unic que acaba sent legitim i indiscutible es el guanyador d'una guerra. Aixi ens va.
      PS2: Nomes ens queda l'opcio d'intentar convencer als politics del congres dels diputats que permetin un referendum a Catalunya? Allo que deiem de ser naifs...

      Elimina
    4. Eduard, els grans canvis mai no són fàcils de produir-los. El pacte amb Espanya és del tot inevitable ens agradi més o menys. Jo no considero que haguem de pactar amb Espanya pel fet de demanar permís per poder preguntar al poble de Catalunya quin ha de ser el seu futur. Jo considero que hem de pactar amb Espanya per assegurar que el procés d'independència (en el cas que la consulta guanyés aquesta opció) es fes amb totes les garanties. Quan parlo de garanties parlo de dividir-nos el deute, de que ens passin tota la informació fiscal dels contibuents catalans, que ens donin el càlcul de les pensions i les cotitzacions, que tinguem al dia següent el capital circulant que necessitarem, màximes garanties frontereres, etc. Tot això s'ha de pactar a priori i no a posteriori perquè, en cas contrari, no tindrem la seguretat necessària com per prendre una decisió al respecte.

      Jo confio en que la Unió Europea intercedirà a favor de la consulta i forçarà al Govern Central i a la Generalitat a arribar a un acord lògic.

      Respecte l'obsessió del PSC per vincular al Mas amb el procés és ben natural que existeixi en tant que és el President de la Generalitat i ha de gestionar aquesta situació. Ara bé, estic totalment d'acord que el pes del procés l'està portant la societat civil. Intentar atacar al Govern utilitzant com argument tot el que envolta a la independència és un greu error que no hem de cometre. Per cert, no hi estic d'acord en que Mas afegeixi seny, més aviat el que fa és afegir aigua al vi i ralentitzar tot el procés per intentar arribar a final de mandat sense haver de fer gairebé res (no tenim pressupostos i només s'ha aprovat una llei en tot el que portem de legislatura).

      Elimina
    5. Em sembla tot molt raonable el que expliques, el problema es que a l'altre costat no ho son tant... El Govern espanyol esta disposat a negociar? Diria que no... no ho estan, pq llavors estarien reconeixent quelcom de les nostres reivindicacions. Entenc que volguem ser molt escrupolosos, pero si mirem la "suada" metafora del divorci que s'utilitza per exemplificar el proces d'independencia: la dona no tirara endavant el divorci ja que el marit no vol anar al jutjat i acordar una separacio amistosa? Habitualment aixo acaba als jutjats, oi? Doncs busquem un jutge, com be dius tu, la Unio Europea... Voldria veure el PSC reivindicant aixo, el sr. Navarro dient que desitja que la UE intercedeixi, en comptes d'anar fent de Pujol per les Espanyes, allo que s'en deia: pedagogia... Ja se n'ha fet massa, i no ha servit per a res, per aixo estem a on estem. A casa meva, jo sempre havia sigut l'unic independentista declarat i public, ara, els meus pares i la meva germana, m'han adelantat!!! Es el que te la frustacio, que et fa pendre mesures drastiques.

      A tot aixo, el problema que planteges, es que hem de buscar un jutge i acordar els termes de separacio quan encara no existeix una llei que permeti divorciar-nos. Que ens queda si no hi ha autoritzacio legal? Segons els teus raonaments (que desitjaria que fossin els del PSC), demanar-ho "molt fort". I es que ni aixi. Qui de veritat esta polaritzant la societat civil catalana es el Govern espanyol que tot i ser coneixedor de que un 80% del parlament (aprox) de Catalunya desitjaria poder celebrar una consulta, aplica la tactica de l'estruç, esperant que, per asfixia economica, la societat es fracturi pel sofriment imposat. Asfixia economica que voldrien disfressar d'autoasfixia, parlant de embaixades catalanes, TV3, etc... quan tot diputat sap de sobres que la causa principal de l'asfixia no es la mala gestio dels recursos (que segur que n'hi ha) sino la MANCA de recursos. Una fractura social totalment planificada...
      Sobre el president Mas, la classe politica governant, i en general els diputats, la gent ja no hi confia. N'estem farts. I voldria que gent de base com tu, que diu el que pensa, es reflexes en la direccio del partit. Pero el senyor Navarro, i l'altre dia el sr. Sabate, per posar un exemple, son justament la viva imatge del contrari que tu prediques en la teva resposta. Em sap greu, pero la direccio dels partits, en general s'assembla mes al Partit Comunista Xines que a un ens democratic i transparent.
      La construccio d'un nou estat ens donaria l'oportunitat de començar de zero, cosa que ara ens es impossible. Vivim anclats a un estat que involuciona, ja no parlo de corrupcio, si no de democracia. Es patetica la imatge del president Rajoy al Senat, i els diputats del PP com una claca. Em fa vergonya que, jo que visc a l'extranger, em preguntin d'on soc i hagi de dir, per imperatiu legal, espanyol.
      Per aixo voldria veure gent com tu al nostre costat, per construir un pais plural, netament democratic, i preocupat pels ciutadans i no per una oligarquia. Per mi, independencia, tambe vol dir fer net. I sense fer net, no serem mai independents. En la nova Catalunya, tothom hi cabra, no com ara, que a l'Estat Espanyol, sembla que les autonomies comencen a fer nosa...


      Salutacions.

      Elimina
    6. Rellegeixo el teu post, i dius que la societat polaritzada no esta gens acostumada a gestionar bé la discrepància. Com pots veure, no es el cas.
      Si ets catala, i no et sents espanyol, tu no ho saps, pero tard o d'hora acabaras sent independentista, pq veuras que Espanya ja es una oportunitat perduda, i nomes ens queda cercar noves oportunitats. Tenim por del que hagi de venir, pero el que hi haura si no esdevenim independents es molt pitjor. I els dos ho sabem: asfixia cultural i economica/assimilacio.

      Bona nit desde l'altre costat de l'Atlantic.

      Elimina
    7. Estic d'acord en part del que dius. El problema que té Catalunya és la greu mancança de capacitat d'aprofitar els seus recursos. Ara bé, no només tenim aquest problema pels 16.000 milions de dèficit fiscal, els tenim també pels 16.000 milions de frau fiscal que patim també cada any. El 70% dels quals són de grans fortunes, gran banca i grans empreses. Així que entre el mal finançament i el frau fiscal perdem cada any prop de 32.000 milions d'€.

      Entenc perfectament que els qui sou independentistes ho veieun clar: la solució és marxar i gestionar-ho tot nosaltres. Per mi, per molt que només em senti català, entenc que un nou estat petitet dins de toda l'onada globalitzadora i amb uns mercats financers descontrolats i devorant a Grècia, Portugal, Italia i Espanya... què no faran amb Catalunya? És per això que abans de parlar d'independència hem de parlar del tipus de país que volem. Si serem la Catalunya de l'estelada vermella m'hi trobareu al costat, si ha de ser un país de 3ª com Espanya... no val la pena arriscar-s'hi. Tot plegat no ho podem saber de moment però tu ho has dit, els nostres representants polítics no son de fiar... Tant de bo la societat civil es centrés una mica en el model d'estat que es vol i no només en el fet de crear-ne un de nou.

      Elimina
    8. I qui ha de posar les lleis per aturar aquesta sagnia economica? El Congres dels Diputats... Te suficient sobirania actualment per poder aturar aixo, el Parlament? No. Fara alguna cosa el Govern de l'Estat? 35 anys d'experiencia en el seu curriculum diuen que molt probablement seguira igual per cent anys mes...

      Estats petitets com Dinamarca o Holanda sembla que no son engolits pels mercats financers. Pq ho hauria de ser Catalunya? Els mercats maltracten els paisos que no son de fiar, i com be deus saber, els catalans acostumem a ser gent de fiar, ja saps que diuen, assenyats.

      Una gran contradiccio que trobo en el teu raonament es que tot i queixar-te de que actualment no podem continuar aixi, en realitat la solucio es no fer res. O fer coses inutils, en la meva opinio, com fer "pedagogia"... Per parlar del tipus de pais que volem, hem de tenir dret a triar-lo i aixo nomes passara si som independents: insisteixo, 35 anys d'Estat Espanyol transitiu avalen la tesi que no es fara res per corregir-ho a Espanya, ni tan sols amb el pais enfonsant-se... Nomes ens queda, per dignitat, intentar canviar-ho a casa nostra.

      Bona nit!

      PS: Veig que anem progressant, d'aqui poc ja ens veurem amb una estelada cadascun, la teva sera vermella, ja m'ho has dit! ;)
      Saps de sobres que tots els independentistes nomes volem el millor per al nostre pais. No som tan rucs per voler ser encara mes miserables. Es insultant que de vegades s'ens titlli als independentistes de ser insensibles socialment. Precisament si som un exemple, es de ser pacifics, integradors, i socialment compromesos. Sempre hi ha ovelles negres, esta clar. Pero si vens a la Via Catalana, jo vindre expressament, veuras la gent que hi ha: families senceres, de gent humil i treballadora. Les elits, s'ho miraran desde lluny. No et sembla un bon motiu com per no ser tan desconfiat?

      Elimina
    9. El problema de Catalunya respecte els mercats financers no serà només per la mida de l'estat, sinó pel fet d'haver de crear-lo. Les noves estructures d'estat que necessitem seran complicades d'assolir si tenim uns mercats financers encaparrats en aprofitar-se de la feblesa per enriquir-se. Dinamarca i Holanda han tingut anys i anys per formar-se i els seus problemes van tenir en els seus inicis.

      Considero que l'alternativa no és "no fer res" sino precisament començar a fer coses i utilitzar les estructures que tenim per combatre la crisi i el capitalisme salvatge que l'ha creat. A més, no crec que en 35 anys no haguem avançat, en tot cas amb el temps el progrés s'ha desaccelerat. Però cal recordar que venim d'una dictadura sense drets civils ni socials ni nacionals, sense estat del benestar, sense llibertat. Si s'analitza amb prespectiva molt hem fet però cal ja un relleu generacional per evitar que ens encantem amb allò que s'ha aconseguit.

      No se'm trobarà a la cadena encara que tinc bons amics que hi aniran i m'hi han convidat. Entenc que és una reivindicació per la independència i la respecto, per a que jo hi anés hauria de ser a favor del dret a l'autodeterminació i això implicaria descafeinar el sentit que se li vol donar. Només espero que tot això no s'acabi quan el procés hagi culminat (amb o sense independència), caldrà tota aquesta força i participació per fer un món millor.

      Elimina
    10. Apreciat Manel,

      Despres de tota aquesta interessant discussio, no trobo ni un sol argument en contra de la independencia, o si els anomenes, ja els estem patint actualment, pel que el canvi de l'status quo de Catalunya, no contribuiria en empitjorar la situacio. Creus que Catalunya esta ben tractada des del Govern de l'Estat. Jo no, objectivament. I per tant, estem tant malament que nomes podem millorar. Ens deixara millorar el Govern de l'Estat? No ho crec, com ja he dit reiteradament, ens estan asfixiant economica, politica i culturalment (i si vols et poso exemples dels tres).
      Tu creus que no ens en sortiriem millor del que estem actualment amb un estat independent? (parlo com a poble, no com a entitat politica). Jo crec que si, el poble estaria millor, i podriem canviar el model social fracassat actual, per un mes just i mes semblant al model nordic. Si tu no ho creus, em sap greu que ens tinguis en tan baixa estima com a poble. Jo crec que ens en sortirem, i que farem un mon millor. Amb el model actual i la situacio politica a dins d'Espanya? Impossible.
      Per tant, al final veig que les uniques raons son sentimentals... No hi ha cap motiu per intentar l'entesa amb el Govern de l'Estat, excepte pq et sents espanyol (que es totalment legitim). Cap altre motiu. Dificultats? Segur que les tindrem com a nou estat, pero es que el que tenim ara es el cami cap al no-res. La gent te esperança per quelcom positiu, i puc dir que fa mooooolts anys que aixo jo no ho havia vist. La lluita per la independencia no es contra ningu, es favor del poble, TOT el poble.

      Sobre el relleu generacional, no crec que aixo ajudi, ja que sembla que la mentalitat centralista i jacobina s'esta tornant cada cop mes "mainstream". Negar-ho es negar la realitat. No passa res, tothom te dret a opinar el que vulgui, pero aixo condemna la cultura catalana a diluir-se fins a l'extincio.

      Independitzar-se i autodeterminar-se no es el mateix? De vegades tinc la impressio que, en general, els politics (els partits) comencen a matisar tant que acabem fent el ridicul. I crec que com jo, molta gent comença a estar tipa de tanta "tonteria". No entenc els matisos de ser un estat federat amb la resta d'estats federats per fer una Espanya federal. Els espanyols no volen federar-se ni ho han volgut mai! El model d'estat desde 1715 es un estat central jacobi, agafant com a model l'estat frances. I nomes cal veure quin respecte te l'estat frances per la resta de les llengues i cultures que no son la de Paris.

      En fi, seras benvingut a la discussio sobre la constitucio d'un nou estat catala. Fins llavors, la lluita per federar-se la considero esteril: una utopia.


      Salutacions,


      Eduard

      Elimina
  5. Llavors ves al psicòleg... Per que tens un problema identitari :S

    ResponElimina
  6. No t'entenc.... te sents NOMES català i no vols la independència d'Espanya???que fà un.... NOMES CATALA amb un estat que no es el seu ja sigui L'Espanyol, el Francès, el Anglès....lo normal es que un CATALA sigui de CATALUNYA NO?? jo no me identifico amb la seva cultura y la seva manera de fer. Estic d'acord amb el Anònim... tens un problema identitari i tindries que anar al psicòleg.... o potser ancara no ho saps i realment ets un CATALA/ESPANYOL. REFLEXIONA!!!!!

    ResponElimina