dijous, 29 d’agost del 2013

No jutgeu i no sereu jutjats (2)



(Aquesta és la segona part de l’article publicat elpassat dilluns)

En tots els casos exposats a l’anterior article, amb o sense guerra, la inestabilitat no s’ha aturat en tant que persevera la violència, els atemptats i les protestes. Les expectatives, els neguits i les rancúnies són sentiments normals en una societat que ha patit un greu trasbals. 

I és aquí on rau el sentit tant del títol com de la reflexió a l’inici de l’escrit anterior. La major part dels “analistes” dels mitjans de comunicació, en veure tota aquesta situació de caos i violència van reaccionar de manera eurocèntrica i sense analitzar els processos històrics més enllà dels països en qüestió. 

Encara hi ha violència a Tunísia? Han matat recentment a dos líders laïcistes de la oposició? Hi ha hagut un nou cop d’estat a Egipte per derrocar al govern i convocar noves eleccions? Els textos constitucionals (aprovats o no) semblen poc adequats? Si els nostres analistes de capçalera ja es desesperaven amb la situació anterior, aquests nous esdeveniments els han trastocat totalment. La seva condescendència, la seva visió del món que parteix de la superioritat europea... Tot els porta a pensar, malgrat la majoria no ho digui, que aquests països no es troben preparats per la democràcia. 

Com que aquests líders d’opinió han jutjat, és l’hora de jutjar-los també a ells. Però no ho faré a nivell personal (això seria massa fàcil), ho faré a partir de la història  dels seus propis països democràtics, pacífics i perfectes. 

S’equivoquen tots aquests todòlegs a l’hora de centrar el seu anàlisi en els successos. Tot el que està passant ja ha ocorregut abans d’una manera o altra. Quan? Sempre que un país ha volgut passar de la dictadura a la democràcia. Hem de centrar, doncs, l’anàlisi en la democràcia en si mateixa i en el cost d’assolir-la o, si més no, d’intentar-ho. Trobarem que el camí cap aquest sistema polític sempre ha estat cruel, violent i terrible. Hi ha un règim que no acaba de morir i un altre que no acaba de néixer; entremig trobem una escletxa que només s’omplirà amb més i més cadàvers i patiment social. 

Els exemples els tenim per tot arreu. França no té cinc repúbliques per casualitat. Durant la Tercera República es va assassinar al socialista Jean Jaurès al 1914. Aquest règim va acabar amb la invasió nazi al 1940. La Cinquena República va ser fruit d’un frau de llei perpetrat per de Gaulle al 1958 sota el temor d’un cop d’estat i una guerra a les colònies. A Alemanya, el govern de transició va ordenar l’eliminació de tota la Lliga Espartaquista i va autoritzar l’ús de forces paramilitars per aturar una revolta durant el 1919. Tot això ho va fer mentre redactava la primera constitució democràtica de la història d’Alemanya, en vigor fins el 1933. A Espanya no cal explicar què va passar durant tota la II República: intents de cop d’estat, assassinat de polítics de renom, violència als carrers, intents de reforma i de contrareforma, presos polítics i, finalment, una guerra civil... Durant la Transició, després de la mort de Franco, tampoc hi va haver un camí fàcil cap a la democràcia: ETA, FRAP, GRAPO, grups d’extrema-dreta, la repressió policial i militar, intents de cop d’estat... Portugal i Itàlia van tenir uns començaments democràtics molt semblants en tant que van sorgir durant la segona dècada de 1900 i van acabar a la dècada següent amb cops d’estat de l’extrema dreta. A Rússia va passar el mateix durant la primera part de la Revolució. Posteriorment, la fi de la URSS va originar un gran daltabaix amb centenars de morts en gairebé tots els països (Estònia va ser una excepció) que van iniciar la seva independència alhora que començaven el camí cap els seus processos democràtics. Fins i tot als EEUU van haver de patir els seus morts durant el segle XIX i una guerra civil per poder estendre el seu model democràtic a la totalitat del territori.

Amb tot aquest grapat d’exemples queda clara una idea: no és una qüestió de geografia o sociologia, és una qüestió de procés històric cap a la democràcia. La inestabilitat i els desastres són aspectes cruels i terribles però esdevenen naturals en qualsevol transició cap a la democràcia (independentment del seu assoliment final). No jutgem a les societats que estan patint aquests successos horribles ni els tractem com a menors d’edat. Totes les societats democràtiques a nivell històric han passat pel mateix. 

El temps no és excusa i el valor per la vida humana no ha augmentat gaire en els darrers cent anys. O és que no aconseguim sopar tranquil·lament mentre ens ensenyen dia rere dia noves imatges de la guerra a Síria? Potser l’únic que ha augmentat durant tots aquests anys és la hipocresia. 

Per què et fixes en la brossa que hi ha a l’ull del teu germà i no te n’adones de la biga que portes al teu” (Sant) Mateu.

Manel Clavijo Losada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada