dilluns, 15 de juliol del 2013

El problema d’Espanya: la dreta no democràtica



La democràcia és molt més que un simple procediment d’elecció d’elits polítiques. En realitat, es basa en uns principis elementals: ètica, transparència, participació, cooperació... Aquests han de ser assumits per totes aquelles organitzacions i persones que participin al sistema. Si alguns o algú trenquen el compromís amb aquests valors, la democràcia esdevé una simple poliarquia corrupte i poc o gens fiable. 

La dreta espanyola no accepta cap dels principis democràtics esmentats abans. L’únic element de la democràcia que accepta o tolera és la pluralitat d’opcions a escollir. I es tracta només d’una qüestió d’interessos: d’una banda legitimar el sistema i, de l’altra, dividir a l’esquerra. 

La manca de veritables demòcrates a la dreta no és pas una característica nova del sistema de partits espanyol. Ja a la Restauració tenim exemples reals i ben actuals de com funcionava la dreta més rància. Una d’aquestes situacions es va donar al Congrés mentre un diputat progressista feia una intervenció demanant millores en l’educació pública d’una Espanya que, encara a finals del segle XIX, tenia una taxa d’alfabetització molt minsa. Mentre aquest diputat feia aquesta petició al govern, des de la bancada conservadora va començar a sonar cert xivarri i algunes burles al respecte i, després d’algunes interrupcions, el diputat progressista va haver d’aturar definitivament la intervenció per preguntar directament quin era el motiu de tanta burla. La resposta, malgrat ser del segle XIX, encara pot gelar els cors dels demòcrates del segle XXI: “ens burlem de tu perquè la nostra ideologia ens ho permet, el més divertit de tot plegat és que tu, pels teus principis, ens has de respectar”. 

És per això que no ens ha de sorprendre que el President del Govern no comparegui gairebé mai davant els mitjans (només quan participa en cimeres), que no respongui a segons quines preguntes, que el PP utilitzi les seves majories absolutes de manera absolutista, que no dimiteixi mai ningú per casos de corrupció fins que no queda casi provat, que estableixin xarxes clientelars (eufemisme de màfies), que hagin professionalitzats i desideologitzat els principals càrrecs del PP i del Govern, que existeixin presumptes sobresous, que s’hagi instaurat un boicot constant a la funció de control al govern per part del Congrés i el Senat... 

No ens ha sorprendre però si ens ha d’indignar. Aquest país no serà mai una veritable democràcia fins que no s’apliquin els seus principis plenament malgrat les alternances d’uns i altres. La dreta espanyola ha de deixar de banda el seu tardofranquisme i els seus principis i valors autoritaris. 

Aquesta és la resposta a la pregunta: per què no dimiteix Mariano Rajoy?

Manel Clavijo Losada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada