dijous, 4 de novembre del 2010

Jo no t'espero


La visita del Papa ha portat al capdavant el debat sobre la laïcitat de l’Estat. La despesa en protegir al Papa dels seus fidels, en retransmetre l'espectacle i en organitzar tot el teatre ha fet pensar a més d’un en la utilitat d’aquest viatge de cortesia. Això sumat en la interferència negativa en la vida diària dels habitants de Barcelona (ja que es talla tot el centre per fer la desfilada) ha provocat una concentració de rebuig a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

L’Alcalde de Barcelona recordava fa uns dies que els beneficis serien de 30 milions d’euros. La pregunta que m’inspira l’afirmació anterior és: on van a parar aquests beneficis? I és que una cosa és ben certa, nosaltres li paguem l’estada turística al Papa però, qui rep el benefici de tota aquesta suposada inversió? No seria just que els mateixos que en paguem les conseqüències del viatget del Sant Pare siguem els mateixos que obtinguem els beneficis?

Deixant de banda el debat sobre el tema de moda, passem a un més interessant i molt relacionat amb l’anterior: la laïcitat. Hi ha qui a hores d’ara encara creu que aquest és un estat laic. El cert és que segons la Constitució Espanyola de l’any 1978 Espanya és un estat sense cap confessió religiosa. El Tribunal Constitucional va traduir això en l’expressió “laic positiu”. Per això alguns malintencionadament diuen que no cal engegar un procés de laicització de l’Estat.

Doncs bé, anem a explicar què vol dir “laic positiu” i així determinar si realment cal una reforma de l’Estat en aquest sentit.

Laic positiu vol dir que no hi ha una confessió oficial de l’Estat Espanyol però que amb l’Església Catòlica tindrà un tracte especial (ja que es troba citada a la Constitució Espanyola).

Laic positiu vol dir que existeix un tracte de favor amb l’Església Catòlica mitjançant un concordat amb aquesta (una espècie de tractat internacional amb el Vaticà, impropi d’un estat laic).

Laic positiu vol dir que poden existir centres d’estudis dirigits per l’Opus Dei, encarregats d’adoctrinar en l’homofòbia i la por a la modernitat a milers de nens i nenes innocents.

Laic positiu vol dir que organitzacions protofeixistes i ultracatòliques com els Legionarios de Cristo poden existir i realitzar activitats en el nostre país (com gestionar la universitat Francisco de Vitòria).

Laic positiu vol dir permetre obrir nous centres religiosos en terrenys públics. Hi ha més de 26.000 a tot l’Estat. En canvi, hi ha al voltant de 19.000 centres públics d’ensenyament. A Sant Boi o a Cornellà se n’obriran centres de culte mentre existeix encara un gran dèficit en escoles bressol. Analitzant per sobre la quantitat d’estudiants que encara tenen un barracó en comptes d’una escola espanta en comparació amb els quatre practicants que encara van a missa. Per què fer més edificis religiosos si la demanda és pràcticament nul•la?

Laic positiu vol dir que l’Estat Espanyol regala a l’Església Catòlica 6.000 milions d’euros a l’any. En canvi, el Ministeri d’Educació té un pressupost anual de 4.000 milions d’euros (amb la de deficiències que persisteixen en l’ensenyament d’aquest país).

Encara algú es creu que “aconfessionalitat” o “laic positiu” i tots aquests eufemismes més propis de l’Antic Règim són sinònims de laïcitat?


Manel Clavijo Losada

7 comentaris:

  1. De nou, es produeix l'error de sempre.
    La laicitat no implica necessàriament indiferència dels poders públics front el fet religiós. I, en el cas concret d'Espanya, el pacte constitucional, com bé has esmentat, ho diu ben clar: laicitat positiva (interpretació TC), és a dir, cooperació amb el fet religiós i, concretament esmenta l'Església Catòlica.
    Si realment es vol que el fet religiós quedi fora dels diversos àmbits de la societat, és a dir, que es redueixi a l'àmbit privat, a la consciència individual, això s'anomena Laïcisme.

    D'aquest text es dedueix, si la meva lectura no és errònia -que ho pot ser-, que el que es defensa és el laïcisme, no la laïcitat.

    P.D.: deixem per un altre moment què implicaria ser un estat laïcista...

    Fins una altra Manel,

    Loreto

    ResponElimina
  2. Tranquil·la, que amb laïcitat o sense tu podràs resar i fer manifestacions religioses. Ara bé, les pagaràs tu, no la resta.

    En un estat confessional catòlic apostòlic i romà ja veuries si podriem expressar-nos amb llibertat, passaria com passa arreu on governa la religió.

    ResponElimina
  3. Estado y Iglesia deben separarse de una vez por todas, ya que ambas instituciones tienen funciones diferentes, el uno procurar el bien colectivo y el interes general, y la fe catolica, en sus inicios adalid de la igualdad, preservar la salvación moral de sus fieles, que obviamenta no son toda la población. Si la religión se insiriese en la dirección del Estado, y por lo tanto en la politica toda igualdad se romperia ya que religiosamente la población no es homogenea. La epoca de preminencia de la religión paso a mejor vida, o se adapta a los nuevos tiempos o desaparecera como algo institucionalizado. Y que conste que soy creyente.

    Mario Ríos Fernández

    ResponElimina
  4. Si por mí fuera se acabaría la religión de una vez por todas. No obstante, soy tolerante y acepto que esta exista. No todo el mundo puede aceptar la posibilidad de que no haya nada después de la muerte, porque ese es uno de los fundamentos de las religiones, el que habrá después de la muerte. Pero yendo al grano. Cuando se habla de un estado laico yo siempre he creído que era un estado que relegaba a la religión al ámbito privado. Es decir, que las autoridades políticas no se adhieren a ninguna religión. Si estamos diciendo que hay una subvención por parte del estado español a la Iglesia Católica, creo que hay un vínculo y por lo tanto, no es laico.

    Y puesto a la mención de la Iglesia Católica me gustaría decir lo que pienso de ella. El cristianismo es una religión de esclavos, que se hizo para estos. Sin embargo, en la mayoría de su historia nunca ha estado del lado de estos. El claro ejemplo lo tenemos con el régimen franquista. Con esto quiero decir que nada más por esa repugnante actitud de la Iglesia Católica debería, sino dejar de existir, si dejar de vivir del cuento. No tenemos porque financiarla, ya bastante han chupado de nosotros y bastante nos han jodido. Que vivan de lo que sacan en el Vaticano, que por cierto, no es poco.

    ResponElimina
  5. Viendo el brutal gasto que se ha hecho con motivo de la visita del pontífice, me gustaría saber cómo recibiría este país a otros grandes líderes espirituales, como por ejemplo el Dalai Lama. Estoy completamente convencido de que no se gastaría ni una décima parte de lo que se ha "invertido" en la visita del Papa, y pocos dedos se moverían para montar un espectáculo como el que se montará el domingo.

    Y si éste es o no un país laico, que baje Dios y lo vea, porque a mi no me lo parece. Podemos construir iglesias por todo el país, podemos tener centros educativos dependientes de la Iglesia (¡que barbaridad!), podemos donar parte de nuestros ingresos por medio de la casilla en la Declaración de la Renta, pero cuando un grupo de musulmanes pretende construir una mezquita en suelo español (consagrado), nos alzamos en armas y ponemos el grito en el cielo con pobres razonamientos sin sentido. ¡El espíritu de la Reconquista vive!

    Así pues, solo me queda decir: la existencia de Dios no es demostrable, y su demostración es, fue y será irrelevante.

    Xavi Noguera

    ResponElimina
  6. Sólo por los 464 procesos de santificación (más que en los últimos 400 años anteriores) de Juan Pablo II se deben haber ingresado en las arcas vaticanas, aproximadamente 116.000.000.- de Euros. 36)

    ResponElimina
  7. Un estado laico, es un estado que no tiene ninguna religión, pero que da la opción a que existan todas....por lo tanto si existe y se subvenciona la católica lo mismo tendría que dar y subvencionar a otras, yo respeto la religión y aquellas personas que quieran creer en ellas, no obstante no tiene por que recibir ninguna subvencio..cada uno en su lugar, y respeto los rezos y creencias de todo el mundo, pero el estado no puede subvencionar ninguna religión, ni poner una por encima de la otra, no es justo...

    ResponElimina